Şaşıracaksınız: Neden erkeklerin kıyafetlerinde düğmeler sağda, kadınların düğmeleri ise solda?

Posted by

Bu düzenlemenin sırrı nedir ve neden günümüzde hala kullanılmaktadır?

Düğmelerin geçmişi: nasıl ve ne zaman ortaya çıktılar

Döngülü ilk düğmeler 13. yüzyılda ortaya çıktı. Almanya onların anavatanı olarak kabul ediliyor: Bu tür “bağlantı elemanları” bu ülkede üretilmeye başlandı. Üretim için çok az sayıda olağandışı malzeme gerekiyordu: kemik, ahşap, demir, inciler, değerli taşlar, gümüş ve altın. Ve düğmelerle sabitlenen en eski giysi türlerinden biri erkek kaşkorsesiydi: dar kıyafetleri iğnelerle sabitlemek sakıncalıydı çünkü kumaş delinme yerlerinde hızla yırtıldı.

İlk başta düğmeler çok pahalı bir zevkti. Ve bunların hepsi sadece bir bağlantı elemanı olarak değil, aynı zamanda bir dekorasyon, bir tılsım veya sosyal statüyü ifade eden bir işaret olarak da hizmet ettikleri için ve işte o anda kadın ve erkek kıyafetleri düğme ilikleme yönüne göre ayırt edilmeye başlandı.

Erkek giyiminde düğmelerin neden sağda olduğu

Erkek kıyafetlerine düğme takma yöntemi askeri geleneklere bağlıdır. Askerlerin kolaylıkla çıkarabilmesi veya silahsız elleriyle giyebilmesi için düğmeler daima üniformanın sağ tarafına iliştirilirdi.

Ancak başka bir versiyon daha var: Savaş döneminde, bir erkek askerin sağ eli sol içi boş kıyafetlerinin altında ısıtıldı: çalışan aynı anda donmuş elini ısıtabilir ve gerekirse ateş etmek için hızla serbest bırakabilir .

Bugün olduğu gibi o zamanın askerlerinin çoğu sağ elini kullanıyordu. Bu durumda silah sol tarafa takılmıştı: Aşağıdaki teoriye göre sağdaki düğmeler pratik bir harekettir, böylece silahı kıyafetlerinize yapışmadan hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

Kadın kıyafetlerinin düğmeleri neden solda?

Yukarıda da söylediğimiz gibi düğmeler oldukça pahalıydı, dolayısıyla önceden sadece zengin kadınlar alabiliyordu. Bilindiği gibi onlar daima hizmetçiler tarafından giydirilir ve soyunurdu. Sol tarafa sabitlemenin, hizmetçilerin iş sürecini hızlandırmasına ve daha hızlı giydirmesine olanak tanıyan bir versiyonu vardı.

Elbette çocuklu annelerin bebeklerini rahatlıkla beslemeleri gerektiğini de hesaba katmak gerekiyordu. Bebek çoğunlukla kadının sol elinde olduğundan, bebeği emzirmek için sağ eliyle elbiselerinin düğmelerini rahatlıkla açabiliyordu.

Binicilik sporuyla uğraşan kadınlar için terziler düğmelerin sol tarafta olmasını sağladı, böylece binici ata güvenli bir şekilde binebilir ve yaralanmayabilirdi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir